Miroslav Korba je novým veliteľom základne bojových vrtuľníkov v Prešove

02.09.2005 Prešov

Prešov 2. septembra (TASR) - Doterajší veliteľ krídla bojových vrtuľníkov Miroslav Korba bude od 5. septembra veliť Leteckej základni (LZ) generálplukovníka ...
Prešov 2. septembra (TASR) - Doterajší veliteľ krídla bojových vrtuľníkov Miroslav Korba bude od 5. septembra veliť Leteckej základni (LZ) generálplukovníka Jána Ambruša v Prešove.

Na tomto poste vystrieda Miroslava Kelemena, ktorý do kurzu národnej bezpečnosti v Národnej akadémii obrany v Liptovskom Mikuláši.
Pri príležitosti výmeny na veliteľskom mieste sa konal v areáli LZ slávnostný nástup jej príslušníkov. Prečítali na ňom rozkaz náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR Ľubomíra Bulíka o týchto personálnych otázkach.
Nový veliteľ LZ chce pokračovať v tom, čo po reorganizácii Vzdušných síl OS SR urobil jeho predchodca. \"Hlavnou prioritou bude naďalej letecký výcvik, \" povedal Korba pre TASR. Priznal, že nemá veľmi čo meniť. Základňa bojových vrtuľníkov, ktorá funguje aj ako letecká pátracia záchranná služba, potrebuje podľa neho špičkové logistické zabezpečenie. Všetkým svojim podriadeným zaželal dostatok vzájomného porozumenia.
Korba (1963) ukončil Vysokú vojenskú leteckú školu v Košiciach. Nalietal dovedna 1850 hodín na bezmála všetkých strojoch, ktoré mala bývalá československá i dnešná slovenská armáda k dispozícii.
Kelemen pôsobil vo funkcii veliteľa LZ od 1. 1. 2003. Odchádza do kurzu, po ktorom by mal pracovať na Veliteľstve Vzdušných síl OS SR, spokojný s tým, že prispel k tomu, aby kolektív LZ \"budoval svoje spôsobilosti pre ochranu bezpečnostných záujmov Slovenskej republiky a takisto v súčinnosti s ostatnými zložkami integrovaného záchranného systému bol pripravený chrániť majetok a zdravie občanov\". Vrtuľníky LZ pomáhali postihnutým pri povodniach a pred pár týždňami aj pri hasení lesného požiaru vo Vysokých Tatrách.
 

Vyberte región